Followers @ Maka.N
Monday, September 28, 2009
Rendang Tok
Bahan-bahan
600 gm daging
1 ½ biji kelapa (1 biji pun sudah cukup)
3 sudu besar gula kabung
2 sudu gula pasir
2 ketul asam jawa (seketul sebesar ibu jari)
Bahan-bahan digiling
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
20 biji cili kering
4 batang serai
1 inci lengkuas
1 ½ inci halia
4 ulas bawang kecil
½ buah pala
3 biji buah keras
Bahan-bahan dihiris
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Beberapa biji buah pelaga
Langkah-langkah
1- Parut kelapa untuk dijadikan santan dan kerisik. Ambil 1 cawan kelapa untuk dijadikan kerisik dan selebihnya di jadikan santan. Kalau ada kelapa separuh mudah, buangkan kulitnya dan hiris nipis-nipis sebanyak ¾ cawan. Kalau tak ada pun x apa
2- Giling bahan-bahan yang perlu digiling. Satukan daging dan bahan-bahan digiling, kerisik, gula kabung, air asam jawa, sedikit pati santan dan garam dalam 1 bekas. Peram selama ½ jam atau lebih
3- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan dihiris tadi sehingga naik bau. Kemudian masukan daging yang diperam tadi. Kacau selama 15 minit dan setelah itu, baru masukan baki santan. Apabila santan sudah separuh kering, masukan kerisik.
4- Masak sehingga kering dan warnanya bertukar kepada coklat gelap. Siap untuk dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nak lemang tue.. nak yg hujung yg lemak2 tue... sedapnye!!! Psst, akak rasa ayam rosemary blh makan la time pantang... sebab bahan2 dia biasa2 je, mcm takde yg bahaya utk org pantang.lagi pun ayam tu bakar aje. Kamu pun nak berpantang ke? heheh :)
ReplyDelete