Tadi jengah2 blog kawan-kawan Kak Ijan... Terview lar blog Kak An.... mE terpikat ngan resepi kuih sago gula melaka... Adoiiii... Ni memang feveret mE... Tapi disebabkan dok sorang jer, malas nak wat sendiri... Tunggu lar kalau ramai orang kat umah mE akan wat...
Bahan-bahan: (menghasilkan 5 bekas dadih kecil) - ehsan from Kak An
1/2 cawan sagu biji (K.An gunakan yang warna hijau)- rendam dengan 1 cawan air selama 15 minit
4 cawan air biasa
1 biji putih telur
acuan secukupnya
Cara membuatnya:
1.Masukkan air ke dalam periuk. Didihkan. Biar api sederhana. Masukkan sagu yang direndam tadi (jangan toskan) dan kacau sentiasa hingga sagu timbul dan jernih. Tuangkan ke dalam penapis halus.
2. Dalam bekas lain, kacau putih telur dengan garpu. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul rata bersama sagu yang ditoskan tadi. Masukkan campuran sagu ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti ais.
Bahan sirap gula melaka:
Cairkan 1 keping gula melaka dengan 1 cawan air mendidih. Kacau sentiasa hingga air gula mendidih. Padamkan api dan sejukkan.Campurkan sedikit garam dengan 1 cawan santan pekat. Sejukkan dalam peti ais. (jika ingin santan tahan lama, masak di atas api perlahan seperti menyediakan santan untuk cendol.
Hidangkan sagu bersama 2 sudu besar air gula melaka dan 2 sudu besar santan. (tambah jika tak cukup manis atau lemak)
Memang sedap kuih sagu ni Naima.. cube la buat..senang aje :)
ReplyDelete