Bukan susah pun nak masak Spageti yang macam kat Pizza or mana-mana kedai Italy tuh... Yang penting pandai lar kena combined... Kali ni layan western food lak... hehehe
Sea Food Spageti
Bahan-bahan
Spageti
Udang segar
Sotong
Cili Capsican
Kobis bunga
Cili Kering
Putik Jagung
Bawah putih & bawang merah
Garam, gula, lada secukup rasa
Cara-caranya
- Masak spageti dengan air panas+garam+minyak sikit. Toskan
- Goreng cili kering. asingkan
- Goreng bawang putih & merah hingga wangi
- Masukan sayur dan sedikit air
- Masukan garam, gula & lada secukup rasa
- Masukan Udang & sotong
- Akhir sekali masukan spageti yang telah di tos tadi. Gaul hingga rata dan biarkan 3 minit.
- Tutup api dan hidangkan... SIAP....!!!
Bolognise Spageti
Ni pun senang jer.. X payah guna Prego... Bazir duit jer... Buat jer Pes tomato sendiri... Lagi best. Dan yang paling best leh ikut citara sendiri. Kalau real Italy, sos bolognise memang masam. mE makan dulu sampai sakit perut... Xsesuai lar dengan tekak mE. So baik buat sendiri kan...
Bahan-bahan
Spageti
Tomato segar
Sos tomato
Cili boh
Bawah merah, bawang putih
Daging yang dicincang
Carrot dihiris nipis
Garam, gula secukup rasa
Cara-caranya
- Masak spageti dengan air panas+garam+minyak sikit. Toskan
- Goreng bawang merah & putih hingga wangi. Kemudian masukan cili boh. Masak hingga naik minyak
- Masukan tomato segar yang telah dicincang bersama-sama daging cincang. Masak kedua2nya sehingga tomato hancur menjadi Pes
- Masukan carrot dan biarkan hingga lembut
- Masukan garam, gula dan sedikit sos tomato. tunggu selama 3 minit
- Sos siap. Letakan spageti yang siap di tos di atas pinggan dan tuangkan sos tadi di atas spageti
p/s: Untuk meat ball, mE malas buat so pakai meat ball AZMY... meat ball brand AZMY ni memang sedap... Amat disarankan kepada anda...
sedapnyer..huhuhu..ske spegeti awak..
ReplyDeleteawak suke??? saya pun suke jugak masak utk awak...
ReplyDelete