So disini, nak kongsi lar resepi membuat asam laksa best ni.... Resepi ini adalah ehsan dari Kak Sue sendiri.... Mekaseh yer kak..... Mane tau raya nanti leh masak asam laksa untuk juadah tetamu yang datang....
Asam Laksa Kak Sue
Bahan-bahan kisar
1 tin besar Ikan Sardin cap Ayam Brand
1 paket kecil Cili Boh (yang harga dalam RM1.70)
2 kiub tom yam Knorr
1/2 botol otak udang
Sedikit belacan
Sedikit garam
Bahan Lain
Bunga kantan
Daun kesum
Asam keping (jika perlu)
Air
Laksa
Bahan-bahan hirisan
Timun
Bawang
Daun Salad
Nenas
Daun pudina
Fillet ketam (jika mahu)
Cara membuatnya
- Kisar semua bahan-bahan kisar di dalam blender. Kemudian masukan dalam periuk. Tambahkan air sehingga memenuhi periuk. Masukan bungan kantan dan daun kesum. Masak sehingga mendidih.
- Celur laksa dan ketepikan
- Hiriskan semua bahan-bahan hirisan, dan atur di atas pinggan.
- Setelah kuah masak aka mendidih, tutup api. Hidangkan bersama-sama laksa, dan bahan hirisan tadi.
- Sangat enak dihidangkan ketika panas
p/s : mekaseh bebanyak kepada Kak Sue... Pasni kalau ngidam makan asam laksa, on the spot leh buat.... Senang sangat nak buatnyer.... Yummm... yummmm... yummmmmmmmmmm....
Haa..buleh la dtg braye ke umah nnt cmnie..hehe nk mrasa gak laksa asam pn imma..keeke
ReplyDelete""mcm la dekat kn KL & Ipoh..ko bwat la open house kt umah abah ko kt cheras tuh..hhehe
suka laksa... kat ipoh mmg senang dapat laksa....
ReplyDeletehuda : hahaha... mai2.... amboi2 ko... klu wat open house kat cheras, alamat makan kopok kering jer lar... mane lar ade kelengkapan2 masak kat sana.. takat masak sardin leh lar... hahahaha...
ReplyDeletecho zila : haah mmg senang... tapi kena pandai lar... takut dpt x sedap.... uhuuu
ade krab stick sekali...first time nampak orang makan asam laksa ngan crab stick
ReplyDeletewuiiih enak, lemak nian.
ReplyDeletesalam,
Alris
Memang sedap2 food kat Perak.. Teman nengok gambo pun berdondang perut teman.. thanks for sharing :)
ReplyDelete