Pemberitahuan, Resepi ini mE cilok kat blog seseorang. Untuk maklumat lanjut sila tanya Empunya resepi ini ya di Mummy Gee's Choc
********
Peanut butter cookies
Bahan A
- 2 cawan biscuit crumb - digestive biscuit ataupun biscuit marry (hancurkan biskut dulu baru sukat)
- 1 1/2 cawan peanut butter (crunchy or halus ... sukatan asal 2 cawan tapi Mummy rasa terlalu lemak dan lembik sikit)
- 1/2 cawan unsalted butter
Bahan B
- 200 gm chocolate
- 1 tsb shortening (klu tak ada, gunakan butter pun boleh)
Bahan C
- choc rice or almond nib untuk hiasan
Biskut dihancurkan
Campurkan butter dan peanut butter dan panaskan secara double boil
Campurkan biskut ke dalam campuran butter dan peanut butter yang telah cair
Tuangkan ke dalam loyang (pastikan loyang dilapik dengan baking paper atau tuangkan ke dalam paper cup.
- Campurkan bahan B dan panaskan secara double boil.
- Tuangkan ke dalam loyang atau paper cup yang perisi campuran peanut butter tadi. Hiaskan.
- Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan sehingga 1 jam.
- Keluarkan dan potong empat persegi (kalau gunakan loyang).
Masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
Close-up sikit....
p/s : nampak sedap dan senang di buat... happy baking...
lor, igtkn ko yg nk bwat td...
ReplyDeleteker dh cuba bwat..maklum la nk raye nie...
Salam Ima,
ReplyDeleteSelamat berpuasa :)
huda : aku odw... ko kan tau aku nak berjinak2 ng cekelat nih... kekeke.... blog cekelat pun in process... rilek2...
ReplyDeletekak ijan : selamat berpuasa...
salam... wah kita berkenan ni! lepas raya nanti banyak biskut lebih, boleh buat, heheh
ReplyDelete